preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

Anketa
Voliš li čitati ?

Koliko jos do

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Gost u razredu
Autor: Draženka Magić, 21. 10. 2016.

Teta Đelika pričala učenicima 6. razreda o tradicijskim jelima našega kraja...


Danas su učenici šestih razreda na satu razrednika realizirali temu Pravilna prehrana i tradicijska jela našega kraja iz modula Živjeti zdravo, a u sklopu zdravstvenog odgoja.

Gošća nam je bila naša sumještanka gospođa Anđelka Kosec ili kako se sama predstavila"teta Đelika". Mnogi je učenici poznaju iz crkve gdje je ona vrlo aktivna.

Budući je teta Đelika prešla osamdesetu bila je prava osoba za ispričati kako su se Trnovčanci hranili prije šezdesetak godina. Na tečnoj kajkavštini ispričala nam je što se jelo i kako živjelo u doba njezina djetinjstva i mladosti.

Živjelo se skromno i teško. Mesa u prehrani gotovo i nije bilo. Za zajtrek su se spravljala pečena jajca tzv.CVRTJE, biela kava, kuruzna kaša, mast na kuruznom kruhu...   Za obed su se jela variva poput kiseloga krumpira, zabilenog graha,repa,žganci kuruzni ili bijeli ... Za večerju se jel sir z vrhjem, kakva zlevka, mučjek ili pak začijena juha z jejcima ili bez.

Na posel su si za pavzu nesli komad kruha, kosanu mast, kakvi domači zdigani kolač, a deca su si v školu nesla kuhano jejce, jabuku, srčenku, komad  potreptanoga kolača...

Na polju se jeli krumpir ili bažulj z uljem, a ak je posel bil jako teški našel se k tomu i neki komad špeka z bajice. Pila se voda z štuce (glinene posude koja je na ručki mela luknju za piti). Negda su si kupili pijaču tzv. KRAHLIN (črna i bela pijača v stakleni flaši).

Slastica nije bilo, osim proste ili zdigane makovnjače i domačih štrukli. Dok su starci dobili plaču, onda bi deci kupili tzv. svilene bombone za koje teta Đelika veli da su bili jako fini.

Bilo je zanimljivo i poučno slušati tetu Đeliku. Mi joj želimo puno zdravlja, a neka jela koja je spominjala naučit ćemo sami pripremati i vratiti na naše trnovečke stolove. 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju