preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

Anketa
Voliš li čitati ?

Koliko jos do

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet zajednici Cenacolo
Autor: Violeta Lukač, 31. 10. 2016.

Učenici sedmih razreda pod vodstvom vjeroučiteljica Ljiljane i Melanije nakon što su prema Nastavnom planu i programu obradili temu Ovisnosti, izašli su na terensku nastavu te su posjetili su zajednicu Cenacolo u Varaždinu.

GALERIJA


Posjet zajednici Cenacolo

Učenici sedmih razreda pod vodstvom vjeroučiteljica Ljiljane i Melanije prošli tjedan posjetili su zajednicu Cenacolo u Varaždinu.

Svatko je donio neki darak kojim su željeli razveseliti članove zajednice, a na poseban način njihovu djecu koja s njima tamo žive. Zajednica živi od Božje providnosti.

Zajednica Cenacolo je osnovana prije trideset godina, a osnovala ju je sestra Elvira u Saluti na sjeveru Italije. Osnovana je sa svrhom da pomogne mladim ovisnicima. Svaka osoba iz zajednice ima svoju osobnu priču. Takva zajednica postoji i kod nas u Varaždinu gdje su smještene dvadeset i dvije odrasle osobe i osmero djece.

 Jedan od članova zajednice Nemanja, ispričao nam je svoju životnu priču. Potječe iz bogate obitelji. Nije u ničemu oskudijevao, ali je bio sramežljiv i nije imao mnogo prijatelja. Tijekom vremena upao je u društvo koje ga je navelo na konzumaciju droge i lažni život. Počeo je mnogo lagati da bi prikrio svoju ovisnost i tako mu je život postao jedna velika laž. Kada su mu roditelji shvatili da je ovisnik predložili su mu da potraži pomoć. Prijatelj mu je predložio zajednicu Cenacolo. Isprva nije bio spreman na odricanje takvog načina života na tri godine, ali je postepeno shvatio da je to jedini način da se izvuće iz ovisnosti i lošeg društva. Zajednica je jako dobro djelovala na njega , naučio je pokazivati osjećaje, stekao je radne navike te je nakon završetka te tri godine odlučio ostati i pomagati drugim ovisnicima.

Čuli smo još jednu priču od Mateja iz Slovačke. On je počeo konzumirati drogu zbog obiteljskih problema. Svi problemi su se činili jednostavniji uz uzimanje droge. Nakon nekog vremena odlučio je otići u zajednicu i sada se izlječio od ovisnosti. Prošao je više zajednica,a sada je u Varaždinu. Upoznao je djevojku kojom se oženio i imaju šestogodišnju djevojčicu koja je također s njima.

Zajednica se sastoji od zgrade za stanovanje, kapelice i staja za životinje. Imaju kokoši, svinje, patke i magarce o kojima se brinu. Takođr imaju i svoj vrt gdje uzgajaju povrće za vlastitu upotrebu. Bave se izradom keramike koju izrađuju ručno, te prodaju. Njihov uobičajeni dan započinje u 6 sati ujutro kada se dižu, spreme i odu na klanjanje u kapelicu. Iza toga doručkuju, a zatim ovisno o rasporedu, izvršavaju svoje obveze prema životinjama i vrtu. Nakon ručka imaju dva sata slobodno za posjetitelje i odmor. Prije večere moraju izvršiti ostatak svojih obveza prema zajednici, a nakon večere se pomole i odlaze na spavanje. Nedjelja im je dan za odmor i molitvu. Jednom tjedno mogu gledati televiziju, a mobitele koriste samo u hitnim slučajevima.

Naučili smo da je svaka ovisnost zlo koja nas vodi u propast, a vjera nam daje smisao i radost u životu.

Puni prekrasnih dojmova vratili smo se svojim kućama.

Ena Tomašić i Riana Vrček

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju