preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login

 

 

 

      

 

 

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

Anketa
Voliš li čitati ?

Koliko jos do

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Potrebne stvari za 1. razred u školskoj godini 2017./18.
Autor: Nikolina Gregurić, 22. 8. 2017.

Roditelji vole da djeca pamte ugođaj novog trenutka u tom malom životu. Zbog toga vole opremiti prvašića najbolje što mogu. Donosimo vam nekoliko savjeta u vezi toga:


Knjige i bilježnice

Neka budu omotane u prozirnu plastiku ili samoljepljivu prozirnu foliju. Učeniku je teško prepoznati koji je koji predmet ako ne vidi sliku naslovnice knjige. U početku MOŽETE zbog lakšeg snalaženja u torbi, na rub knjige za pojedini predmet zalijepiti neki oblik po kojem će odmah prepoznati taj predmet. (Primjer –  u gornji lijevi kut trokutić na sve knjige i bilježnice iz matematike, krug na sve knjige i bilježnice iz PIDa, pravokutnik na pribor za hrvatski jezik…)

Morate znati da mnogi nastavni predmeti imaju više različitih udžbenika (za 1. polugodište, za 2. polugodište, ponekad nastavni listići, zbirka zadataka…). Bilježnica kupite više, označite na svima ime i prezime, velikim tiskanim slovima, jer u razredu može biti puno Tomislava ili Ana pa je teško saznati kome koja bilježnica pripada.

  • u početku za sve predmete nam trebaju crtančice (znači hrvatski jezik, strani jezik, glazbena kultura, priroda i društvo, vjeronauk, sat razrednika, dopunska nastava), a postupno će svaki učitelj za svoj predmet reći kada da se donese pisanka A. Za matematiku i dodatnu nastavu nam trebaju bilježnica s kvadratićima i geometrijska bilježnica;
  • imati jedan „fascikl“ za nastavne listiće, obavijesti i sl.;
  • bilježnica za lektiru neka bude velika s tvrdim koricama koja će im biti za sve 4 godine ista kao jedna vrsta uspomene - B RAZRED;
  • A RAZRED - bilježnica za lektiru - CRTANČICA;
  • na sve se potpisati;

Torba

Torba mora biti funkcionalna, ne najmodernija. Najbolji odabir torbe je da ju prvašić prije kupnje pokuša staviti na leđa, zatim objasnite učeniku da je to prazna torba, a da za školu u nju ide jako puno stvari. U torbu treba stati oko 4 do 5 udžbenika, 2 do 3 radne bilježnice, pernica, papuče, možda kutijica s užinom, pribor za tjelesni ili likovni, ponekad i neka igračka.

Zato neka vas ne zavaraju lijepe slike supermena ili nekog drugog lika iz crtića, nego razmišljajte da učenik tu torbu treba prenijeti od kuće do škole i od škole do kuće. Ako ima previše pregrada teško će se snaći u takvoj torbi. Osim prvih deset dana, naučite učenika da sam slaže torbu po rasporedu koji dobije u školu. Naučite li đaka da ćete uvijek vi to raditi, izrazit će bijes i nezadovoljstvo u 4. razredu kad ćete vi od njega tražiti da to preuzme.

Pernica

Roditelj kad kupuje pernicu kupuje „najčešće“ najveću, a tu je i najveća zamka. U velikim pernicama učenici se nikako ne snalaze. Uz sve to velika pernica zauzima jako puno prostora u torbi. U pernici je potrebno da budu barem dvije olovke, šiljilo, gumica, ravnalo s geometrijskim likovima, bojice (ne flomasteri), škarice, ljepilo u sticku i to je sve. Važnije nam je da je svaki dan pernica uredna, posložena s našiljenim olovkama, nego da ima 4 „kata“.

Pribor za tjelesni

Većina učitelja zamoli roditelje opremu za TZK koja se sastoji od kratkih hlačica (plavo dječaci/crveno djevojčice) i bijele majice. Oprema za tjelesni mora biti čista. Uz sve to potrebne su određene tenisice (koji ne znaju vezati, tenisice na čičak). Na tenisice potrebno je s unutrašnje strane vodootpornim flomasterom napisati inicijale djeteta.

Pribor za likovnu kulturu

Od pribora to su: paleta, dva smeđa (okrugli mekani) i dva bijela (plosnati tvrđi) kista (veći i manji), tempere, posebno bijela tempera, vodene boje, crni deblji flomaster, flomasteri, olovka B, kolaž papir, čaša od deblje plastike, podloga za stol, plastelin, glinamol, spužvica za oprati paletu, kuhinjska krpa za obrisati pribor). Sav nabrojani pribor složite u, može, kutiju od cipela, označite kutiju i pribor imenom djeteta, ponekad savjetujem da i kutiju oblijepite ukrasnim papirom da ju dijete lakše prepozna.

Kutak za učenje i pisanje zadaća

Učenik ne treba cijelu sobu za sebe, potreban mu je kutak, kutak koji će imati stol, na zidu ploču na koju se mogu lijepiti brze i kratke obavijesti, na stolu neka bude pribor za pisanje. I to je dovoljno. Učenika ohrabrite da će sam voditi brigu o urednosti u svom kutku, nemojte premještati stvari bez znanja prvašića jer će dijete izgubiti pojam gdje je što ostavilo.

Informativka

Važna veza između vas i učitelja/učiteljice. Na naslovnu stranicu napišite sve potrebne podatke o djetetu, vaše brojeve mobitela, broj osobe koja dolazi po dijete. U informativci će pisati svi važni podaci koji su bitni za vašeg školarca, informativka je također bilježnica u kojima ćete vi pisati učitelju/učiteljici ako će biti potrebe. Informativka je dvosmjerna komunikacija i kao takvu ju i koristite.

Svaki dan nositi školske papuče, blokić za informacije, paketić papirnatih i male vlažne maramice, ručnik za brisanje ruku.

I tako smo na pragu prvog razreda. Zajedno odaberite udobnu odjevnu kombinaciju za prvi dan. Dogovorite se oko frizure i duboko udahnite, imate prvašića i počinje najljepše đačko doba, uživajte zajedno.

učiteljice Mirjana & Nikolina

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju