preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login
Škola za život

Molimo sve učenice i učenike petih i sedmih razreda da pristupe i popune anketu evaluacije i praćenja Škole za život na sljedećoj poveznici:

https://upitnik.carnet.hr/index.php/379319?lang=hr  

Rok za popunjavanje ankete je do 24.12., a očekivano trajanje odgovaranja je 15-ak minuta.

 

 

 

 

      

 

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

Anketa
Voliš li čitati ?

Koliko jos do

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije - posjet izložbi
Autor: Violeta Lukač, 11. 10. 2017.

Povodom obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije, učenici šestih i osmih razreda, u subotu 7. listopada 2017.g., posjetili su izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ koja se održala u Varaždinu u Palači Herzer.

Galerija


Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije

 

Dana 7. listopada 2017. g., povodom obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije, učenici šestih i osmih razreda posjetili su  izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“ koja se održava u Palači Herzer. Učenici su išli u pratnji vjeroučiteljica Melanije Crnković i Ljiljane Mišak te učiteljice povijesti Ines Tuđan.

Prvo su  posjetili varaždinsku katedralu  gdje ih je dočekao prečasni Mario Kopjar, kanonik Stolnoga kaptola,  koji im je vrlo zanimljivo govorio o katedrali, o prvom biskupu mons. Marku Culeju čiji grob se nalazi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo,te o sadašnjem biskupu monsinjoru Josipu Mrzljaku.

Nakon toga učenici su se uputili u franjevačku crkvu gdje ih je dočekao naš svećenik iz Trnovca, fra Branimir Kosec, koji je govorio o franjevačkoj crkvi te o dolasku i značaju franjevaca na ovim našim prostorima.

Tada su učenici krenuli na izložbu. Izložba je dobila ime po prvom Varaždinskom biskupu mons. Marku Culeju koji je rekao:  „U tome je bit našeg života: proći kroz život malen, a iza sebe ostaviti trag dobrote. Taj trag dobrote ne može ni vrijeme, koje briše sve tragove, izbrisati, ne može ni grob, koji sve sakriva, sakriti…“

Tu su se učenici upoznali sa djelovanjem različitih institucija i ureda koji djeluju unutar naše Varaždinske biskupije od njezinog nastanka. Svaki učenik je dobio zadatak ispuniti radni listić obilazeći izložbu kako bi se što bolje upoznao sa ulogom i značenjem pojedinih ureda i institucija Biskupije.

Na izložbi ih je dočekao tajnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije, gospodin Vladimir Cesar. Ukratko je predstavio izložbene materijale te je učenike usmjerio na koji način mogu najbolje razgledati izložbu.

Učenici su sa velikim interesom istraživali pojedina područja koja su imali u dobivenim zadatcima te su ih vrlo brzo i uspješno riješili.

Obogaćeni viđenim i doživljenim krenuli su u župnu crkvu sv. Nikole biskupa gdje ih je dočekao vlč. Silvio Koščak, kapelan spomenute župe. Kratko i sadržajno učenicima je približio povijest župe i crkve.

Na kraju učenici su posjetili samostan i crkvu sestara Uršulinki gdje im je progovorila sestra Marija Toplišnjak o dolasku sestara u grad Varaždin.

Nakon bogatog službenog programa učenici su se uputili na okrjepu u Mc Donalds. Okrijepljeni duhovno i tjelesno vratili su se autobusima sretno svojim kućama.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju