preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login
UPISI U 1. RAZRED

IDEMO U SREDNJU

e-usmjeravanje:

NASTAVA NA DALJINU

Virtualne učionice

- nalaze se u aplikaciji MS Teams

POVEZNICE PREMA STRANICAMA VAŽNIMA ZA ORGANIZACIJU NASTAVE NA DALJINU

Škola za život

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

 

Anketa
Voliš li čitati ?





PROJEKTI
 
 

   

   

  

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
TEMA MJESECA LISTOPADA-DAROVI JESENI
Autor: Violeta Lukač, 9. 10. 2012.

Tema mjeseca listopada

JABUKA

Dolaskom jeseni počinje sezona jabuka. S jabukama je zdravlje nadohvat ruke, nisu nepoznati korisni učinci jedne od najdostupnijih voćki. Međutim, mnogo je razloga zašto su jabuke dobre koje možda niste znali.

Smanjuju kolesterol
Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana. Neka od njih su u obličju pektina, koji povezuju sa snižavanjem štetnog kolesterola. Točnije, on smanjuje apsorpciju kolesterola, potičući tijelo da ga radije potroši, nego taloži.

Održavaju sitost
Zahvaljujući vlaknima, jabuke održavaju osjećaj sitosti bez velikog broja kalorija – plod srednje veličine sadrži oko 95 kalorija. Također, tu je činjenica da našem organizmu treba duže vrijeme da probavi kompleksna vlakna jabuke, nego li šećere ili žitarice. Svaka namirnica s najmanje tri grama vlakana dobar je izvor hranjivih tvari, a naš organizam trebao bi dobiti 25 do 40 grama dnevno.

Održavaju liniju
U kori jabuke (koja skriva najviše vlakana) sadržan je sastojak koji se zove ursolična kiselina. Novi pokusi provedeni na miševima ukazuju kako ona smanjuje rizike debljanja. Ponajviše zbog toga što potiče trošenje kalorija, gradi mišiće i troši masnoće.

Prevenira probleme disanja
Ako tjedno pojedete najmanje pet jabuka (što je manje od jabuke dnevno!), proizveste ćete pozitivne učinke na svoja pluća. Ponajviše zahvaljujući antioksidansu kvercetinu, koji je također sadržan u najkorisnijem dijelu jabuke,njezinoj kori. U drugoj studiji znanstvenici zaključuju da žene koje jedu puno jabuka znatno smanjuju rizike da njihova djeca obole od astme.

Štite od prehlade
Premda teško mogu nadmašiti naranče, i jabuke su dobar izvor vitamina C, koji je glavno pogonsko gorivo imunološkog sustava. U srednje velikoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, što je oko 14 posto vaših dnevnih potreba.

Mogu pomoći protiv raka
U studiji iz 2004. Francuski znanstvenici ustvrdili su da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka crijeva. A tri godine kasnije utvrđeno je da sastojak imena triterpenoid korisno djeluje na prevenciji raka jetre, crijeva ili grudiju.

Smanjuju rizik dijabetesa
Najnovija istraživanja pokazuju da jabuke, kruške i borovnice smanjuju pojavu dijabetesa, zahvaljujući antioksidasu antocianinu, kojem možemo zahvaliti crvenu, purpurnu i plavu boju u voću i povrću.

Jačaju funkcije mozga
Jabuke potiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između živčanih stanica – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja alzheimerove bolesti. Prehrana bogata antioksidansima proizvodi takve učinke, pa je jabuka, koja je bogat izvor kvercentina, u vrhu popisa korisnih namirnica.

 

 

 




Priloženi dokumenti:
Jabuka_PRIMJER_korelacije.docx (38.66 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju