2016-11-04 08:55:07

Projekt Šafran

Ove školske godine i naša se škola uključila u Projekt Šafran. Učenici 8. razreda zasadili su lukovice žutih šafrana u obliku Davidove zvijezde te su izradili male žute Davidove zvijezde na štapićima kojima su označili mjesto sadnje lukovica. Isto tako izradili smo i kalendar aktivnosti u koji ćemo bilježiti sve promjene i aktivnosti vezane uz Projekt Šafran.

GALERIJA

Irska zaklada za edukaciju o Holokaustu osigurava lukovice žutog šafrana koje se sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece koja su nastradala u Holokaustu te tisuće druge djece koja su bile žrtve nacističkih režima. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi morali nositi tijekom nacističke vladavine. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Cvijeće nas podsjeća na svu djecu koja su izginula.  No, prekrasno nas cvijeće podsjeća i na to da čak i nakon najstrašnijih događaja opet započinje novi život i da se možemo nadati da će stvari biti bolje nego prije. Cvijeće nas podsjeća da na svijetu još ima ljepote i nade u budućnost . U sadnji cvijeća ima tuge, ali isto tako i nade.

Sudjelovanje u Projektu Šafran predstavlja opipljiv način za upoznavanje mladih s temom Holokausta i za podizanje svijesti o opasnostima rasizma i netolerantnosti. Mladi uče o važnosti uključenosti i poštovanja prema svim ljudima bez obzira na njihovu etničku pripadnost, invalidnost ili vjerska uvjerenja.

 


Osnovna škola Trnovec