preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovec

Login
Škola za život

Molimo sve učenice i učenike petih i sedmih razreda da pristupe i popune anketu evaluacije i praćenja Škole za život na sljedećoj poveznici:

https://upitnik.carnet.hr/index.php/379319?lang=hr  

Rok za popunjavanje ankete je do 24.12., a očekivano trajanje odgovaranja je 15-ak minuta.

 

 

 

 

      

 

 

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

DUZS

           

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
             Pozivni centar 112

Anketa
Voliš li čitati ?

Koliko jos do

 

vijesti
TEMA MJESECA LISTOPADA-DAROVI JESENI
Violeta Lukač / datum: 9. 10. 2012. 09:28

Tema mjeseca listopada

JABUKA

Dolaskom jeseni počinje sezona jabuka. S jabukama je zdravlje nadohvat ruke, nisu nepoznati korisni učinci jedne od najdostupnijih voćki. Međutim, mnogo je razloga zašto su jabuke dobre koje možda niste znali.

Smanjuju kolesterol
Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana. Neka od njih su u obličju pektina, koji povezuju sa snižavanjem štetnog kolesterola. Točnije, on smanjuje apsorpciju kolesterola, potičući tijelo da ga radije potroši, nego taloži.

Održavaju sitost
Zahvaljujući vlaknima, jabuke održavaju osjećaj sitosti bez velikog broja kalorija – plod srednje veličine sadrži oko 95 kalorija. Također, tu je činjenica da našem organizmu treba duže vrijeme da probavi kompleksna vlakna jabuke, nego li šećere ili žitarice. Svaka namirnica s najmanje tri grama vlakana dobar je izvor hranjivih tvari, a naš organizam trebao bi dobiti 25 do 40 grama dnevno.

Održavaju liniju
U kori jabuke (koja skriva najviše vlakana) sadržan je sastojak koji se zove ursolična kiselina. Novi pokusi provedeni na miševima ukazuju kako ona smanjuje rizike debljanja. Ponajviše zbog toga što potiče trošenje kalorija, gradi mišiće i troši masnoće.

Prevenira probleme disanja
Ako tjedno pojedete najmanje pet jabuka (što je manje od jabuke dnevno!), proizveste ćete pozitivne učinke na svoja pluća. Ponajviše zahvaljujući antioksidansu kvercetinu, koji je također sadržan u najkorisnijem dijelu jabuke,njezinoj kori. U drugoj studiji znanstvenici zaključuju da žene koje jedu puno jabuka znatno smanjuju rizike da njihova djeca obole od astme.

Štite od prehlade
Premda teško mogu nadmašiti naranče, i jabuke su dobar izvor vitamina C, koji je glavno pogonsko gorivo imunološkog sustava. U srednje velikoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, što je oko 14 posto vaših dnevnih potreba.

Mogu pomoći protiv raka
U studiji iz 2004. Francuski znanstvenici ustvrdili su da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka crijeva. A tri godine kasnije utvrđeno je da sastojak imena triterpenoid korisno djeluje na prevenciji raka jetre, crijeva ili grudiju.

Smanjuju rizik dijabetesa
Najnovija istraživanja pokazuju da jabuke, kruške i borovnice smanjuju pojavu dijabetesa, zahvaljujući antioksidasu antocianinu, kojem možemo zahvaliti crvenu, purpurnu i plavu boju u voću i povrću.

Jačaju funkcije mozga
Jabuke potiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između živčanih stanica – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja alzheimerove bolesti. Prehrana bogata antioksidansima proizvodi takve učinke, pa je jabuka, koja je bogat izvor kvercentina, u vrhu popisa korisnih namirnica.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


 

 

TEMA MJESECA RUJNA

ŠKOLA JE POČELA

            Kao i svake početak rujna posvećujemo našim đacima, ponovni polazak u školske klupe, a osobito đacima prvašićima .

Posebno posvećujemo pažnju temama vezanim uz prehranu, zdrave prehrambene navike, i uključivanje roditelja i odraslih kako bi im početak škole i svih obaveza bio puno lakši s manje stresa, ali puno ljubavi i brige.

Ove godine naše đake čekaju novosti vezane uz organizaciju školske nastave i uvođenje građanskog i zdravstvenog odgoja.

 

Zdravstveni odgoj

"Kurikulum škole temeljni je dokument kojim se predviđa rad, način vrednovanja i evaluacije učinaka sveukupnog školskog života na učenike i učitelje."

 

Zdravstveni odgoj kao multidisciplinarna kategorija svojom učinkovitošću trebao bi, prvenstveno, unijeti pozitivne promjene u odgoj, obrazovanju, a prvenstveno edukaciji školske djece, u smislu zaštite i očuvanja zdravlja, kroz obrazovno-zdravstvenu , društveno odgovornu, tjelesnu i prehrambenu kulturu.

Bez obzira na sve polemike oko ovih novosti, Udruga je mišljenja da je pravovremena edukacija najveća prevencija, i da su škole, nastavnici, roditelji, sve institucije, pojedinci i udruge obavezni uključiti se u zdravstveni odgoj naše djece, s obzirom na sve alarmantne pokazatelje vezane prvenstveno uz njihovo zdravlje i prevenciju prekomjerne težine. Samo upornim i ustrajnim provođenjem ovog programa moguće je postizanje učinkovitog zdravstvenog odgoja, a kroz edukaciju i prevencija ne samo bolesti uzrokovane prekomjernom težinom, već i sprječavanje različitih oblika rizičnih ponašanja, njihova rehabilitacija i liječenje!

Upravo zato Udruga pozdravlja uvođenje zdravstvenog programa, prvenstveno njegove realizacije uz suradnju sa zdravstvenim stručnjacima sa svih područja, te neposredno pedagoga i nastavnika, a najviše roditelja. Prava i prva edukacija počinje od kuće i obitelji, te prema tome najtješnja suradnja trebala bi se ostvariti na relaciji : dom – obitelj – škola – zajednica!

                           

UPPT – Projekt „Stvaram nove navike – Mislim što jedem – Mislim koliko vježbam – Pravilna prehrana i fizička aktivnost“

 
 

Pilot projekt je odobren od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Izvor

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju